FK Orao Junior Jagodina

 FK Orao Junior Jagodina

 

Istorija fudbala


Fudbal je igra nastala u 3. veku pre nove ere. Istorijski podaci pokazuju da se pojavila u Kini pod nazivom Cuh-kih (Tsun-kih) što znači gurati nogom. Nije poznato po kojim pravilima se igrala, ali na osnovu crteža se pouzdano utvrdilo da se ova igra igrala na omeđenom prostoru, oblika pravougaonika, sa po dve pobodene trske na svakoj strani. Lopta je bila jajastog oblika, a pretpostavlja se da je bila punjena krznom životinje.

Kasnije je ova igra preneta u Japan a u Evropi se prvi put igra, slična ovoj, javila u Grčkoj i Rimu. U periodu od 13. do 16. veka fudbal se u Evropi igrao uglavnom na narodnim svetkovinama, u vreme poklada i drugih crkvenih praznika... Da je još u tom periodu bio “najvažnija sporedna stvar na svetu” pokazuje i podatak da su 1349. godine engleski kralj Edvard III, a 20 godina kasnije i Karlo V u Francuskoj zabranili svojim narodima ovu igru, a svoje odluke su obrazložili tvrdnjom da je ova igra toliko okupirala narod da ga odvraća od korisnih stvari. Neki bi se čak i danas složili sa ovom izjavom ali oni nikad nisu izašli na zeleni teren.


Zanimljivo je da prvi zapis o fudbalu u Americi datira iz 1634. godine kada su Indijanci iz Masačusetsa igrali jednu utakmicu od jutra do večeri i tom prilikom “lopta je terana bosim nogama vrlo daleko”.

Ipak, Engleska se sa razlogom naziva “kolevkom fudbala”, jer su upravo u ovoj zemlji 8.9.1863. godine uvedena prva nezvanična pravila fudbalske igre, a 3 meseca kasnije osnovana Fudbalska organizacija (Football Association) u Londonu. Dolazi do širenja fudbala i na druge zemlje britanskog ostrva, Škotskoj, Irskoj i Velsu pa i do osnivanja prvih fudbalskih klubova: Forest (Forest Club), Barns (Barnes), Blek Hit (Black Hit), Kristal Palas (Crystal Palace), Kilburn (Kilburn), Šefild (Schefilld), Krusader (Crusaders)... Engleska fudbalska federacija prvi put organizuje takmičenje svojih klubova po tzv. “Kup sistemu” u sezoni 1871/72, koje je i do današnjih dana ostalo najpopularnije sportsko takmičenje u Engleskoj.

Nekoliko godina kasnije ova igra je osvojila mlade gotovo cele Evrope. 1875. godine fudbal se počinje igrati u Danskoj i Holandiji, 1882. godine u Švajcarskoj, zatim u Nemačkoj, Francuskoj, Čehoslovačkoj a 1893. godine na teritoriji prethodne Jugoslavije.

Prvi fudbalski istorijski značajan podatak koji nije vezan za Englesku, dogodio se 1904. godine u Parizu kada je osnovana Međunarodna fudbalska organizacija (Federation International de Football Association) odnosno FIFA. Tada se prvi put javila ideja o osnivanju svetskog prvenstva u fudbalu koja u tom trenutku nije mogla biti realizovana iz razloga što još uvek nisu bila usklađena fudbalska pravila između zemalja. Godinu dana kasnije FIFA proširuje broj članica sa sedam na petnaest, a 1911. godine u članstvo su primljene prve prekookeanske zemlje – SAD, Argentina i Čile.

Tek 1925. godine sve članice FIFE počinju da primenjuju u svojim zemljama jedinstvena pravila igre, kada je i uvedeno ofsajd pravilo, pa su i stvoreni uslovi za organizovanje Prvog svetskog prvenstva u Urugvaju 1930. godine. Učestvovalo je 13 reprezentacija a Jugoslavija je osvojila 3. mesto što je i najveći uspeh u istoriji našeg fudbala. Tada je odlučeno da se svetsko prvenstvo održava svake četvrte godine uz proglašenje pobednika, najboljeg strelca, najboljeg fudbalera Prvenstva i najboljeg sastava Prvenstva što se do današnjih dana još uvek poštuje.

Pravila

Fudbalski teren je dimenzija: od 100 do 110m dužina i od 64 do 75m širina
Teren je podeljen linijom na dva jednaka dela a središte terena – centar je oivičen kružnom linijom poluprečnika 9,10m
Širina gola (razmak među stativama) je 7,32m a visina gola (prečke) je 2,44m
Golmanski prostor je dimenzija 5,5m sa 18,32m
Kazneni prostor ima dimenzije 16,50m (šesnaesterac) sa 40,32m
Tačka za izvođenje penala je na 11m od linije gola (jedanaesterac)
Fudbalska lopta je obima od 68 do 70cm i težine od 410 do 450 grama

 FK Orao Junior Jagodina
 FK Orao Junior Jagodina
Sva prava zadržana Agencija Autentik